Asigurarea obligatorie

O asigurare obligatorie de Raspundere civila auto se numeste astfel pentru ca este obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule care circula pe drumurile publice din Romania, fie ca este vorba de raspundere civila pentru persoane fizice sau asigurari obligatorii de raspundere civila auto pentru persoane juridice.

Oricine conduce un autovehicul, fie ca este scump sau ieftin, este obligat sa contracteze o firma de asigurari si sa-si incheie o asigurare RCA pentru vehiculul respectiv. Asiguratul va plati o prima de asigurare obligatorie corespunzatoare autovehiculului asigurat.

Asigurarea obligatorie difera de alte tipuri de asigurari prin faptul ca ajuta nu doar persoana asigurata la evitarea unor costuri neasteptate cu repararea vehiculuilui avariat, dar in acelasi timp persoana a carui vehicul a fost accidentat primeste de la compania de asigurari o suma egala cu valoarea daunei suferite, direct sau prin decontare directa sau indirecta cu un service auto.

In acest fel victima nu depinde in recuperarea pagubei de gradul de stabilitate financiara a persoanei fizice sau juridice vinovate de accident ci e despagubita direct de catre comapania de asigurari unde persoana asigutata avea incheiata o polita de asigurare.

Din acest motiv o asigurare obligatorie de tip R.C.A. este considerata o asigurare de raspundere civila cu doi beneficiari reali, atat asiguraratul de facto cat si victima accidentului beneficiind de asigurare.

Cauta cea mai buna asigurare apasand butonul de mai jos:

Cel mai bun moment pentru achizitionarea unei asigurari obligatorii de raspundere civila auto este cel al cumpararii autoturismului, fie ca acesta este nou sau la mana a doua . Asigurarea obligatorie RCA trebuie incheiata inainte de folosirea acestuia in circulatie pentru a asigura acoperirea in cazul unui eventual accident.

Prejudiciile acoperite de asigurarea obligatorie includ atat avariile si distrugerilor automobilelor cat si avariile suferite altor bunuri ce sunt acoperite de asigurarea RCA. De asemenea asigurarea obligatorie de raspundere civila acopera sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dauna sau cheltuieli de judecata cu persoanele pagubite.

La alegerea asigurarii de care ai nevoie nu trebuie sa contribuie doar pretul de achizitie.

Alte aspecte cum ar fi seriozitatea cu care se platesc daunele si solvabilitatea companiei asiguratoare trebuie luate permanent in considerare.